Bu haber kez okundu.

FORTUNE 500 listesindeki şirketlerin yüzde 90’ından fazlası RED HAT’e güveniyor

Red Hat açık ve işbirliğinden oluşan iş modeliyle ulaşılması kolay, öngörülebilir abonelik yöntemiyle son derece kapsamlı bir ürün ve hizmet yelpazesi sunuyor. Bu yelpaze bulut bilişim, ara katman, işletim sistemi, depolama, sanallaştırma, yönetim ve mobil gibi alanların tümünü kapsıyor. Dünya genelinde 35 ülkede, 90’ı aşkın ofisi olan Red Hat’in yıllık geliri ise 2 milyar doların üzerinde.

Açık kaynak teknolojisinin gücü sınır tanımıyor

Red Hat Türkiye Genel Müdürü Haluk Tekin, “Red Hat, tüm ürün ve hizmetlerini kurumların fiziksel, sanal ve bulut kaynaklarında kullanabilmelerine olanak sağlayan ve müşterilerinin dijital dönüşümünde güvenilir bir çözüm ortağıdır. Özellikle mikro hizmetler ve DevOps tabanlı modern uygulama geliştirme çözümleri ile birlikte müşterilerimize esneklik ve çeviklik kazandıran yapılar sunuyoruz. Ayrıca, günümüzün hızla büyüyen veri deposu ihtiyaçlarını karşılamak için, kurumların depolama yeteneğini sınırlayabilecek marka bağımlı ve donanım tabanlı çözümler yerine onlara açık, yazılım tanımlı ve “sınırsız” bir platform veriyoruz. Red Hat, Türkiye’deki tüm telekom operatörleri ve bankaların büyük çoğunluğuyla çalışıyor. Kamu tarafında ise devlet açık kaynağı destekliyor” diyor.

Açık kaynak, adından da anlaşılacağı üzere, açık bir işbirliğine girerek teknoloji yaratmak anlamına geliyor. Açıklık, kodu görebilme, başkalarıyla fikir paylaşıp yeni bilgiler öğrenebilme, soru sorup çözüm önerilerinde bulunabilme, kısacası bir yapının içinde birlikte çalışarak daha hızlı inovasyon yapmak ve ilerlemek demek. Problemlere çözüm bulmak için kod yazan ve paylaşan birçok insanın bir araya gelerek çalıştığı açık kaynak, çoğulcu ve katılımcı bir işleyişi temel alıyor. Bu kodlar, herkese açık bir alanda kolayca ulaşılacak bir yerde bulunuyor; böylece her dileyen, yazılımlara erişip kullanabiliyor. Herkesin inceleyip değiştirebileceği ve zenginleştirebileceği kaynak kodları, bilginin de sorunsuz ve özgürce dolaştırılmasını sağlıyor.

Özetle, açık kaynak dünyayı daha iyi bir yer yaptı. Açık kaynağın özünü oluşturan prensipler, seçimler ve işbirliği sayesinde kurumlar, teknoloji yaklaşımlarını modernleştiriyor, dijital dönüşüm yarışında öne geçiyor.

Bir teknoloji ortağından beklenen en büyük özellik: Güvenilirlik

IDC’nin 2013 raporlarında Red Hat’in en büyük 40 ticari yazılım şirketleri arasında en hızlı büyüyen üçüncü şirket olduğu belirtildi. İki yıl sonra Forbes (2015) Red Hat’in dünyanın en inovatif şirketleri arasında yer aldığını açıkladı. 2018 IDC raporunda ise Red Hat’in kurumlara kattığı bir değer daha dikkat çekti ve Red Hat Eğitimlerinden faydalanan şirketlerin üç yıl içinde yatırım geri dönüş oranlarını yüzde 389 artırdığı, plansız arıza oranlarını yüzde 71 artırdıkları gözler önüne serildi.

Red Hat’in başarıları bunlarla bitmiyor. Red Hat'in açık kaynak çözümlerini içeren kapsamlı portföyünün, dünyanın en zorlu veri merkezlerindeki işlemlerin ardındaki güç olduğu dikkat çekiyor. Öyle ki, dünyanın en büyük şirketlerini (ilk 500) listeleyen Fortune Global’e göre:  

Fortune Global 500 listesindeki havayolu şirketlerinin yüzde 100’ü

Fortune Global 500 listesindeki Telekom (iletişim) şirketlerinin yüzde 100’ü

Fortune Global 500 listesindeki ticari bankaların yüzde 100’ü

A.B.D.’deki hükümet organlarının yüzde 100’ü Red Hat’e güvenerek, Red Hat çözümleriyle çalışıyor.

25 yıldan bu yana Red Hat köşe taşları

Red Hat’in ortaya çıktığı yirmi beş yıl öncesi düşünüldüğünde dünyanın ne kadar değiştiği ortaya çıkar. İçi köpük malzemeyle doldurulmuş tüylü oyuncaklar yeni çıktığı, Jurassic Park’ın gişe rekorlarını en çok kıran film olduğu, Nelson Mandela’nın Nobel Barış Ödülünü aldığı, Buckingham Sarayı’nın ilk kez kapılarını halka açtığı, CERN’in kaynak kodunu internette paylaşıma açtığı zamanlarda bir işletme sahibi, bir teknoloji konferansında çok yetenekli, genç bir teknoloji meraklısıyla tanışmış ve Red Hat Inc. doğmuştu.

Bugün 25. yılını kutlayan Red Hat’in çok yol kat ettiği görülüyor. Red Hat’in yolculuğundaki önemli dönüm noktaları ve eğlenceli bir kaç noktayı listeleyecek olursak:

• Red Hat, 26 Mart 1993’te kuruldu.

Red Hat, ismini, Carnegie Mellon Üniversitesinde okurken büyükbabasının verdiği kırmızı Cornell Üniversitesi şapkasını giyen kurucusu Marc Ewing’denaldı.

Red Hat, işletim sisteminden geliştirici araçlarına, masaüstünden buluta kadar yazılım dünyasının her alanında 450’den fazla açık kaynak projesine katkı sunmakta.

1994 yılının ekim ayında, o ay kutlanan cadılar bayramına uygun olarak Halloween başlığı ile çıkan bir bültenle Red Hat Linux ilk kez tanıtıldı.

Red Hat’in halka arzı 11 Ağustos 1999’da gerçekleşti.

Red Hat’in bugünkü logosu 2000 yılında yaratıldı. Logodaki gölge adam ikonu açık kaynak hareketinin simgesi haline geldi. 2018’de kurumsal logo ve marka sistemimizi güncelleyip basitleştirmek için açık inisiyatifi başlattık.

2002’de DreamWorks, Linux kullanılarak yarattığı Spirit, Stallion of the Cimarronadlı animasyon filmini yayınladı. 9. Red Hat 2002’de Red Hat Enterprise Linux’u (önceki adı Red Hat Linux İleri Düzey Sunucu idi) tanıttı ve açık kaynak abonelik modelinde sektörün öncüsü oldu.

Red Hat 5 Haziran 2006’da açık kaynak ara katman yazılımı sağlayıcısı JBoss’ısatın aldı.

2007’de Red Hat’in ilk iş ortakları konferansı düzenlendiğinde yedi iş ortağı vardı. Bugün dünya genelinde yapılan iş ortakları konferansına yüzlerce iş ortağı katılıyor.

Red Hat, bugünkü misyonunun tanımını 2009 yılında 2 ayrı oturumda 400’den fazla Red Hat çalışanının katıldığı geniş çaplı bir işbirliği ve katılım ile oluşturdu.

Red Hat, mali yılı içerisinde yıllık 1,13 milyar dolar gelire ulaşarak, 2012 yılında tek bir alanda hizmet sunan ilk bir milyar dolarlık açık kaynak şirketi oldu.

Red Hat’in 2016 mali yılındaki toplam geliri 2 milyar dolara ulaştı.

Red Hat, 16 Ekim 2015’te BT otomasyon start-up’ı Ansible’ı satın aldı.

2016’da, Red Hat Zirvesi’nin ana sahnesinde bir evlilik gerçekleşti ve ürün ve teknolojilerden sorumlu Başkan Paul Cormier nikah törenini yöneten kişi oldu.

Red Hat’in patent sayısı 2000’in üzerindedir. 2017 yılında, 2002 Patent Vaadi’ni ücretsiz ve açık kaynak yazılımlarının yüzde 99’undan fazlası için genişletti.

2018 mali yılının 4. Çeyreğinde gelirlerinin yüzde 71’ini indirekt kanallar üzerinden yapması, Red Hat İş Ortaklarının önemini vurguluyor.

25. yıldönümü kutlamaları için Kuzey Carolina eyaleti valisi Roy Cooper ve Raleigh Belediye Başkanı Nancy McFarlane 26 Mart 2018’in Kuzey Carolina ve Raleigh’de Red Hat Günü olarak kutlanacağını açıkladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.