Bu haber kez okundu.

Alper Apaydın Türkiye’nin en gelişmiş entegre Ceviz tesisini açacak

Bir tarım ülkesi olarak isimlendirilen Türkiye ceviz üretimi için gerekli şartları barındırmasına rağmen bu alanda beklenen başarıyı ve büyümeyi yakalayamıyor. Ceviz üretiminde Çin, ABD ve İran’dan sonra dördüncü sırada yer alan Türkiye’ de teşviklerin yanlış değerlendirilmesi, araştırma yapmadan ve strateji oluşturmadan yatırıma başlanmasından kaynaklı son 10 yılda yüzlerce sonucu başarısızlıkla sonuçlanan yatırım gerçekleşti. Kurucusu olduğu Api Group’u farklı sektörlerde büyütmeye devam eden Alper Apaydın’ın Manisa’da gerçekleştirdiği ceviz yatırımı Türk tarım sektörü açısından da son derece önemli.

Manisa’nın Akhisar, Salihli ve Kula ilçelerinde 7 milyon m2 ceviz ağcı dikili alanı oluşturan Apaydın Türkiye’nin en entegre ceviz üretim tesisinin yatırımını da başlıyor. Tamamıyla kendi öz sermayeleriyle herhangi bir kredi kullanmadan tesis yatırımını gerçekleştireceklerini belirten Apaydın, amacının Türkiye’de ki tarım uygulamalarına örnek oluşturabilecek yatırımlara imza atmak olarak vurguladı.

Portekiz’de de fidan çiftliği yatırımına başlayan ve Dünya’nın farklı ülkelerinde tarım sektöründe yatırım gerçekleştirme hedefinde olan API Group Yönetim Kurulu Başkanı Alper Apaydın ile tarım sektöründeki yatırım planlarını konuştuk.

Alper Bey iş dünyası sizin isminizi özellikle gayrimenkul sektöründe yaptığınız yatırımlarla biliyordu. Aslında tarım başta olmak üzere farklı sektörler de hatırı sayılı yatırımlarınız var. Tarım sektörüne yatırım yapma fikri nasıl oluştu?

 Api Group olarak farklı sektörlerde yatırım yapmak bizim gelecekle ilgili oluşturduğumuz en önemli stratejilerimiz arasında yer alıyor. Ben hem riski minimize etmek hem de farklı sektörlerin büyüme potansiyelini değerlendirmek adına değişik sektörlere de yatırım yapmanın önemli olduğuna inanıyorum. İnsanların beslenme ihtiyacı hiçbir zaman bitmeyeceği için tarım sektörü her zaman popüler ve kazançlı bir sektör olacaktır.

Son yıllarda tarım yatırımlarının verimsizliği çok konuşuluyor. Sizce tarım sektöründe yatırım yapmak ciddi bir risk teşkil etmiyor muydu?

Tarım sektörünün dinamikleri çok farklı. Eğer dersinize iyi çalışmaz, iyi bir fizibilite yapmaz iseniz bu sektörde başarılı olma ihtimaliniz hiç yok. Çünkü bu sektörün ana unsurları toprak hava ve sudur, iklim koşullarıdır. Her koşulu düşünerek alternatif birkaç planınız birden olmalıdır. Biz bir yıldır tarım konusunda Fransa’nın en büyük tarım araştırma enstitüsüyle birlikte çalışıyoruz. Türkiye’de ise çoğu profesör derecesinde danışmanlarımızla yatırım süreçlerimiz yönetiyoruz.

“Ceviz yatırımına başlamadan önce Amerika Kaliforniya’da ceviz bahçelerinde yattım’’

 Tarım sektörüne yatırım yapmadan önce dünyanın birçok ülkesinde ceviz yatırımlarını inceledim. Başarılı ve başarısız tüm yatırımları, nelerin doğru nelerin yanlış yapıldığını inceledim. Yetmedi Amerika Kaliforniya’da ki ceviz bahçelerini gezdim hatta içlerinde yattım. Ben ziraat mühendisi değilim ama şu anda ceviz konusunda bir ziraat mühendisinden daha çok bilgiye sahibim. Bu konuda hiç mütevazi olamayacağım. Uzun yıllar süren hazırlık ve arge aşamasının ardından, oluşabilecek tüm aksiliklere karşı farklı aksiyon planlarımızı oluşturarak tarım sektöründe yatırıma başladık. Portekiz’den makinelerin siparişini verdik. Tüm izinlerimizi aldık ve 2 ay sonra fabrika inşaatımıza başlamış olacağız.

Ceviz yetiştiriciliğinde bilimsel verilerle hareket edilmeli.

 Eski usul tarım uygulamalarıyla ceviz üretiminde başarılı olmak mümkün değil. Bilimsel yöntemlerle hareket edip gelişmiş tarım teknolojilerini üretim süreçlerinde kullanmanız gerekir. Bir ceviz ağacının büyüme oranı kendini iyi hissedip hissetmemesine bağlı. Ağacın içerisindeki su basıncı ağaçtaki gelişimi direk etkiliyor. Tüm bunları ölçebilecek teknolojiye ve bilgiye sahip olmanız gerekir. Eğer bu konularda bilginiz ve teknolojiniz yoksa gerçekleştirdiğiniz yatırımda başarılı olma ihtimaliniz de o kadar düşük olacaktır.

Yenilenebilir enerjiden tarıma farklı sektörlerde global yatırımlara devam ediyoruz’’

API Group olarak Türkiye, Bulgaristan, Birleşik Krallık ve Montenegro(Karadağ) ‘da  tarım, inşaat, yenilenebilir enerji, turizm sektörlerinde  yatırımlarımıza devam ediyoruz. Montenegro’da  4 arazi aldık ve burada da önemli projeler hayata geçireceğiz. İlk aşamada Royal Blue Montenegro projemizi hayata geçirmeye başladık. Montenegro’da ki gayrimenkul yatırımlarımız servis apertments ve servis villas konseptinde olacak. Yatırımcılar almış olduğu mülkleri istedikleri zaman kullanacaklar, kullanmadıkları dönemlerde ise tarafımızdan verilen kiralama servisi sayesinde yüksek gelir elde edecek şekilde kiralama imkanına sahip olacaklar.

Başka yatırımlarınız var mı?

Uzun bir dönemdir İngiltere’den kafe bar konseptinde önemli bir markayı Türkiye’ye getirmek gibi bir projem vardı. Bu dönemde Kıvanç Tatlıtuğ’un eşi Başak Hanım ve onun ortağı Deniz Hanım’la tanıştık. Birlikte proje geliştirelim ve kendi markamızı yaratalım dedik. Nişantaşı’nda Room Rumours’u açtık. Çok beğenildi şimdi bu konsepti Türkiye dışında farklı ülkelere de taşımayı hedefliyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.